perjantai 2. syyskuuta 2016

Kurpitsapyörykät, riisilisäke ja minttukastike

Kanttarelli-kurpitsapasta reseptin jälkeen useampi henkilö on todennut minulle ettei oikein osaa käyttää kurpitsaa. Lisää kurpitsankäyttövinkkejä on tältä suunnalta ainakin tiedossa, joten ehkä tämä hulluus tarttuu vielä syksyn aikana muihinkin. Tässä yksi oma suosikkini, jossa maistuu ihanat Lähi-Idän maut. Pyörykät on ehkä hieman ylevä nimi näille "köntsille". Jos haluat paremmin muotoiltuja pyöryköitä niin taikina vaatii noin desin verran korppujauhoja. Mutta samalla pohjalla valmistuu myös erittäin hyvä keitto, kun jättää couscousin pois ja lisää vähän keitinlientä joukkoon.



Kurpitsapyörykät:
noin kilon kokoinen myskikurpitsa
0,5 dl couscousta
0,5 dl kurpitsan keitinlientä
1 tlk kikherneitä
n. 2 tl jeeraa
chili
lime
 tuoretta minttua
suolaa
seesaminsiemeniä

Riisilisäke:
3 dl riisiä
1 tlk kikherneitä
paprika
suolaa
kuivattua chiliä

Minttukastike:
2 dl turkkilaista jogurttia
lime
tuoretta minttua
valkosipulinkynsi
suolaa & mustapippuria

Valmistus:
Aloita valmistus kuorimalla ja kuutioimalla kurpitsa. Säästä siemenet ja paahda ne uunissa edellisessä postauksessa julkaistun vinkin mukaan. Keitä kurpitsapaloja suolatussa vedessä 10-15 minuuttia. Ota 0,5 dl keitinlientä ja kypsennä couscous. Kaada loput vedestä pois ja jätä kurpitsakuutiot jäähtymään. 

Kaada kurpitsakuutiot tehosekoittimen kulhoon. Lisää kypsä couscous ja huuhdellut kikherneet. Lisää joukkoon hienonnettu chili ja raastettu limenkuori sekä puolet tuoreesta mintusta. Purista limenmehu ja mausta jeeralla ja suolalla. Sekoita tasaiseksi massaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa jeeraa ja suolaa. Jätä seos jääkaappiin jäähtymään ainakin puoleksi tunniksi.

Hienonna toinen puoli minttupuskasta ja sekoita se turkkilaiseen jogurttiin. Raasta joukkoon valkosipulinkynsi ja purista limenmehu. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja jätä jääkaappiin tekeytymään.

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan reilusti suolatussa vedessä. Lisää kypsän riisin joukkoon huuhdellut kikherneet. Hienonna paprika ja sekoita riisin joukkoon. Mausta kuivatulla chilillä omien makutottumusten mukaan.

Muotoile kurpitsasta pyöryköitä lusikan avulla uunipellille. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna jähmettyä hetken aikaa ennen pelliltä nostelua, jotta "pyörykät" pysyvät kasassa. Kuten kuvastakin näkyy niin todellisuudessa pyörykät muistuttavat duchesse perunoita... Vaatii siis vielä reseptin jatkojalostamista, mutta maistuu näinkin. :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti